Ansião – Rio de Couros

Här bor bara de som blivit kvar. Och knappt de. Under dagen passerar vi byar med hus som borde gått i arv men istället står och förfaller i det tysta. Gårdarna patrulleras inte ens av ilskna vakthundar och man hör fågelkvittret. De människor man ser hittar man som vanligt på barerna och visst är det billigt att umgås. Ett glas vin – en euro. Ju enklare ställe, desto mer fylls glaset. Gärna till randen.

» Mer om etappen

Casmilo – Ansião

Vissa dagar ser vi massor. Andra ser vi nästan ingenting. I dagens täta dimma hade vi fullt sjå att hålla ihop gruppen. Från grottor hörs meditativ musik och här och där tittar en get fram när vi går genom de dimhöljda olivlundarna. Slutmålets San Pedro-party blev inte lika livat som vi hoppats och inte tog vi in ett fat med nationalsnackset caracoles idag heller. Man blir liksom aldrig riktigt sugen.

» Mer om etappen

Cernache – Casmilo

Vi är inga historiebuffar, men Conimbrigas tidstunnel tillbaka till romartiden vill vi inte missa. En snabb tidsresa bakåt genom krig och elände och på andra sidan väntar en mäktig romersk stad byggd i de portugisiska bergen. Så långt allt väl, men när vi ett par timmar senare står intryckta i ett buskage med åskan rullande och regnet sipprande på insidan av regnjackan så var det inte lika muntert. Utom möjligen för den snigel som långsamt släpade sitt hus uppför benet.

» Mer om etappen

Casal de Ermio – Coimbra

Damen gick nära upp på tå när hon skulle visa hur högt stigen ledde. – Däruppe är luften härligt frisk. Detta blev dagen vi blev du med lokalbefolkningen. Först den stolta biodlaren som just vunnit tre medaljer i portugisiska honungsmästerskapen. Sedan den härliga 87-åriga damen som med lycka i blicken beskrev hur hon dansat på Madeira och i Italien och mycket mycket mer.

» Mer om etappen

Góis – Casal de Ermio

Miradouros älskas här över allt annat. Utkikspunkter som gärna liksom hänger över stupet. Dagens höghöjdsboardwalk blev en utmaning för svindelanlagen. Att vi sedan vågade oss över staketet för att ta branten ner mot den för oss veklingar strida floden är så här i efterhand oförståeligt. Sedan lyckades inte ens de bistra vakthundarna skrämma oss.

» Mer om etappen

Coja – Góis

GR(rr) 51:an må vara tydligt utmärkt på kartan, men i verkligheten består den av helt obanad terräng. Spåren av den stackare som med sin vita och röda färgburk kämpat sig fram har sedan länge vuxit igen. Nu finns en del nertrampade brännässlor och blodiga törnen att följa. Vi kom via några svalkande flodbad fram till slut. På macken bjöds vi nygrillad brödkorv och gott vin av den entreprenörielle ägaren som tankade bilar och korkade upp årgångsvin med samma lätthet.

» Mer om etappen